CZY WIESZ ŻE ?
Składniki:
-
3 żółtka
-
125 g (1/2 kostki) margaryny
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
200 g (1 i 1/2 szkl.) mąki
-
55 g (1/4 szkl.) cukru
-
1 kg sera twarogowego półtłustego „Krajanki”
-
2 budynie śmietankowe z cukrem (jeśli są bez cukru, trzeba dodać do masy tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu budyniu)
-
4 żółtka
-
170 g (3/4 szkl.) cukru
-
3 łyżki oleju
-
750 ml (3 szkl.) mleka
-
wiórki kokosowe do posypania
-
7 białek
-
4łyżki cukru
Przygotowanie:
-
Przygotować spód: pół kostki margaryny utrzeć z 3 żółtkami, 1,5 mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Ciasto ma być miękkie. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
-
Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie blachy o wymiarach 23×33 (Blachę wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia).
-
Przygotować masę serową: w dużej misce zmiksować biały ser z budyniami w Następnie dodać 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, olej oraz mleko.
-
Na ciasto w blasze wylać masę serową. Masa serowa po wymieszaniu powinna być bardzo płynna.
-
Piec 35-40 min w 180°C.
-
Po upływie około 25 minut pieczenia przygotować pianę z białek: 7 białek ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjąć je i pokryć delikatnie pianą. Całość posypać wiórkami Piec jeszcze dodatkowe 10-15min.
-
Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z Odstawić ciasto w blasze w chłodne miejsce i poczekać aż stężeje. Najlepiej podawać wychłodzone po 8 godzinach w lodówce.
NALEŚNIKI Z SEREM PÓŁTŁUSTYM Z PIERZCHNICY
Składniki
-
0.5 litra mleka
-
20 dag mąki
-
2 jajka
-
2 op. serka twarogowego z Pierzchnicy
-
1 cukier wanilinowy
-
15 dag cukru pudru
-
olej
-
sól
Przygotowanie
-
Mleko wlać do miski dodać jajka i mąkę. Wymieszać robotem aż powstanie konsystencja śmietany .
-
Dodać odrobinę soli i cukru. Na talerzyk nalać oleju , patelnie rozgrzać i smarować pędzelkiem , następnie cienką warstwę ciasta rozprowadzać na patelni. Smażyć naleśniki.
-
Serki, cukier wanilinowy i cukier puder dokładnie wymieszać robotem. Tak przygotowaną masą smarować naleśniki i zawijać w rurki. Naleśniki można polać owocami w gęstym syropie.
TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ
SKŁADNIKI:
-
25 dkg sera twarogowego półtłustego lub chudego
-
1/2 szklanki liści mięty (świeżych)
-
1/2 pęczku rzodkiewek
-
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
-
Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
-
Twaróg razem z miętą utrzeć w blenderze.
-
Do sera dodać rzodkiewkę wymieszać i doprawić solą do smaku.
TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM
SKŁADNIKI:
-
20 dkg twarogu,
-
wędzona szynka,
-
1 mały jogurt naturalny,
-
młoda cebulka ze szczypiorkiem,
-
pieprz i sól do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
-
Serek wymieszać z jogurtem i rozetrzeć, do uzyskania konsystencji pasty.
-
Dodać drobno pokrojoną cebulkę i szczypiorek oraz przyprawy do smaku.
-
Wstawić do lodówki, żeby wszystko się „przegryzło”.
-
Po 2 godzinach sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
-
Dla urozmaicenia można także dodać drobno pokrojoną szynkę.
-
Twarożkowi można nadać bardziej pikantny smak, dodając roztarte na proszek 2 jagody jałowca lub czosnek czy imbir.
TWAROŻEK Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI
-
15 dkg serka twarogowego,
-
2 łyżki jogurtu naturalnego,
-
1 łyżka miodu,
-
2 łyżki migdałów,
-
6 – 8 truskawek
PRZYGOTOWANIE
-
Twaróg wymieszać z jogurtem miodem i migdałami.
-
Truskawki dodać do twarożku. 1-2 truskawki zostawić do dekoracji.
-
Przełożyć twarożek na talerzyk deserowy i udekorować truskawkami.
-
W taki sam sposób można przygotować twarożek z dodatkiem innych owoców miękkich.
SER PO „GRUZIŃSKU”
SKŁADNIKI
-
80 dkg sera twarogowego półtłustego „Krajanki”
-
3 ogórki kiszone
-
2 cebule (biała i czerwona)
-
pęczek natki pietruszki
ZALEWA
-
1 litr wody
-
3 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka soli
SOS
-
1 majonezu
-
1 śmietana
-
3 łyżki sosu sojowego
-
8 ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE
-
Ser pokroić w plastry grubości 1 cm i umieścić w półmisku przygotować zalewę i zalać nią delikatnie ser.
-
Odstawić na 24 h
-
Majonez śmietanę sos sojowy przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.
-
Odsączyć ser z zalewy i pozostawić na kilka minut – następnie zalać przygotowanym sosem
-
Ogórki i cebule pokroić w drobną kostkę natkę posiekać posypać przygotowany ser po wierzchu
-
Jako wariacje można dodawać oliwki bądź kapary.