CZY WIESZ ŻE ?

SERNIK Z ROSĄ

Składniki:

  • 3 żółtka

  • 125 g (1/2 kostki) margaryny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 g (1 i 1/2 szkl.) mąki

  • 55 g (1/4 szkl.) cukru

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego  „Krajanki”

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem (jeśli są bez cukru, trzeba dodać do masy tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu budyniu)

  • 4 żółtka

  • 170 g (3/4 szkl.) cukru

  • 3 łyżki oleju

  • 750 ml (3 szkl.) mleka

  • wiórki kokosowe do posypania

  • 7 białek

  • 4łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Przygotować spód: pół kostki margaryny utrzeć z 3 żółtkami, 1,5 mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Ciasto ma być miękkie. W razie potrzeby dodać więcej mąki.

  • Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie blachy o wymiarach 23×33 (Blachę wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia).

  • Przygotować masę serową: w dużej misce zmiksować biały ser z budyniami w Następnie dodać 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, olej oraz mleko.

  • Na ciasto w blasze wylać masę serową. Masa serowa po wymieszaniu powinna być bardzo płynna.

  • Piec 35-40 min w 180°C.

  • Po upływie około 25 minut pieczenia przygotować pianę z białek: 7 białek ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjąć je i pokryć delikatnie pianą. Całość posypać wiórkami Piec jeszcze dodatkowe 10-15min.

  • Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z Odstawić ciasto w blasze w chłodne miejsce i poczekać aż stężeje. Najlepiej podawać wychłodzone po 8 godzinach w lodówce.

NALEŚNIKI Z SEREM PÓŁTŁUSTYM Z PIERZCHNICY

Składniki

  • 0.5 litra mleka

  • 20 dag mąki

  • 2 jajka

  • 2 op. serka twarogowego z Pierzchnicy

  • 1 cukier wanilinowy

  • 15 dag cukru pudru

  • olej

  • sól

Przygotowanie

  • Mleko wlać do miski dodać jajka i mąkę. Wymieszać robotem aż powstanie konsystencja śmietany .

  • Dodać odrobinę soli i cukru. Na talerzyk nalać oleju , patelnie rozgrzać i smarować pędzelkiem , następnie cienką warstwę ciasta rozprowadzać na patelni. Smażyć naleśniki.

  • Serki, cukier wanilinowy i cukier puder dokładnie wymieszać robotem. Tak przygotowaną masą smarować naleśniki i zawijać w rurki. Naleśniki można polać owocami w gęstym syropie.

TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg sera twarogowego  półtłustego lub chudego

  • 1/2 szklanki liści mięty (świeżych)

  • 1/2 pęczku rzodkiewek

  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę.

  • Twaróg razem z miętą utrzeć w blenderze.

  • Do sera dodać rzodkiewkę wymieszać i doprawić solą do smaku.

TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg twarogu,

  •  wędzona szynka,

  • 1 mały jogurt naturalny,

  • młoda cebulka ze szczypiorkiem,

  • pieprz i sól do smaku

SPOSÓB WYKONANIA:

  • Serek wymieszać z jogurtem i rozetrzeć, do uzyskania konsystencji pasty.

  • Dodać drobno pokrojoną cebulkę i szczypiorek oraz przyprawy do smaku.

  • Wstawić do lodówki, żeby wszystko się „przegryzło”.

  • Po 2 godzinach sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

  • Dla urozmaicenia można także dodać drobno pokrojoną szynkę.

  • Twarożkowi można nadać bardziej pikantny smak, dodając roztarte na proszek 2 jagody jałowca lub czosnek czy imbir.

TWAROŻEK Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI

  • 15 dkg serka twarogowego,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżka miodu,

  • 2 łyżki migdałów,

  • 6 – 8 truskawek

PRZYGOTOWANIE

  • Twaróg wymieszać z jogurtem miodem i migdałami.

  • Truskawki dodać do twarożku. 1-2 truskawki zostawić do dekoracji.

  • Przełożyć twarożek na talerzyk deserowy i udekorować truskawkami.

  • W taki sam sposób można przygotować twarożek z dodatkiem innych owoców miękkich.

SER PO „GRUZIŃSKU”

SKŁADNIKI

  • 80 dkg sera twarogowego półtłustego  „Krajanki”

  • 3 ogórki kiszone

  • 2 cebule (biała i czerwona)

  • pęczek natki pietruszki

ZALEWA

  • 1 litr wody

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka soli

SOS

  • 1 majonezu

  • 1 śmietana

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 8 ząbków czosnku

PRZYGOTOWANIE

  • Ser pokroić w plastry grubości 1 cm i umieścić w półmisku przygotować zalewę i zalać nią delikatnie ser.

  • Odstawić na 24 h

  • Majonez śmietanę sos sojowy przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.

  • Odsączyć ser z zalewy i pozostawić na kilka minut – następnie zalać przygotowanym sosem

  • Ogórki i cebule pokroić w drobną kostkę natkę posiekać  posypać przygotowany ser po wierzchu

  • Jako wariacje można dodawać oliwki bądź kapary.

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików Cookies, dla których dane mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i wykorzystywania plików Cookies więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Polityka prywatności i wykorzystywania plików Cookies

Gromadzenie danych
Zgodnie z przyjętą praktyką większości serwisów WWW, przechowujemy zapytania HTTP kierowane do naszego serwera. Oznacza to, że znamy publiczne adresy IP, z których użytkownicy przeglądają treści informacyjne naszego serwisu. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Znamy również:
czas nadejścia zapytania,
czas wysłania odpowiedzi,
nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) - w przypadku gdy przejście do strony nastąpiło przez odnośnik,
informacje o przeglądarce użytkownika.

Dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi nasze strony. Dla zapewnienia jak najwyższej jakości serwisu, analizujemy pliki z logami w celu określenia, które strony odwiedzane są najczęściej, jakie przeglądarki stron WWW są stosowane, czy struktura strony nie zawiera błędów, itp.

Wykorzystywanie danych
Zebrane logi przechowywane są przez czas nieokreślony jako materiał pomocniczy służący do administrowania serwisem. Informacje w nich zawarte nie są ujawniane nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem. Na podstawie plików logów mogą być generowane statystyki stanowiące pomoc w administrowaniu. Zbiorcze podsumowania w postaci takich statystyk nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające serwis.

Polityka dotycząca plików cookie
Mechanizm cookies (tzw. „ciasteczka”) nie jest wykorzystywany do pozyskiwania jakichkolwiek informacji o użytkownikach serwisu ani śledzenia ich nawigacji.
Pliki cookies stosowane w serwisie nie przechowują żadnych danych osobowych ani innych informacji zebranych od użytkowników.
Pliki cookies stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła - jeśli Serwis umożliwia logowanie;
zapamiętania logowania na danym komputerze - jeśli Serwis umożliwia logowanie i została przez Użytkownika wybrana opcja zapamiętania logowania;
W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
„niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
„wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
„funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
„reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Zamknij